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STATE OF HAWAII CONVEYANCE TAXES
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Q: I am purchasing a single family home in the City and County of 
Honolulu that I intend to use as my principal home but will be taking 
title in my revocable living trust, not my individual name.  Will I still 
be eligible for the lower conveyance tax rates when I purchase the 
property?

A: YES.   The lower conveyance tax rates apply to the purchase of a single 
family home or condominium if the purchaser is eligible for a county real 
property tax homeowner’s exemption.  Under the Revised Ordinances of 
Honolulu, you may qualify for the homeowner’s exemption when you take 
title in your revocable living trust.  

The Revised Ordinances of Honolulu state that trustees “shall be entitled 
to the exemption where: (i) the settlor of the trust occupies the property 
as the settlor’s principal home; or (ii) the settlor of the trust dies and 
a beneficiary entitled to live in the home under the terms of the trust 
document occupies the property as the beneficiary’s principal home.”  
ROH § 8-10.4(a).

Q: I am purchasing a condominium unit in the City and County of 
Honolulu that I may use as a principal home, but for liability reasons, 
I am taking title in my Limited Liability Company (LLC).  May I still 
qualify for the lower conveyance tax rates?

A:  NO.  The higher conveyance tax rates apply to the transfer unless 
you qualify for a county homeowner’s exemption.  Only individuals and 
trustees of certain trusts may qualify for the county home exemption. 
Corporations, co-partnerships, and companies are specifically excluded 
from the county homeowner’s exemption.  ROH § 8-10.4.

Q: I am changing the ownership of a single family home that I use as 
my principal home and own as a tenant in severalty to my trust.  Do I 
need to pay conveyance taxes when I record the deed from myself to 
my revocable living trust?  

A: NO.  A transfer from a grantor to a grantor’s own revocable living trust, 
or from a grantor’s revocable living trust to the grantor who is the primary 
beneficiary of the trust, is exempt from conveyance taxes. 

Please note that if you are claiming a home exemption from real property 
taxes on property located in the City and County of Honolulu, then the 
City and County of Honolulu requires that you re-file a claim for home 
exemption when you change ownership of the property.  Depending on 
how your trust is named, there may be questions as to your qualification 
for the exemption.  To minimize these questions, the City suggests that 
you send in a copy of your trust when filing the claim for exemption.

Q: My husband and I are purchasing a condominium that we will 
occupy as our principal home.  We will take title in our joint trust, but 
would like to take advantage of the new law that allows tenancy by 
the entirety creditor protection for the trust.  We have been advised 
that we will need to record two deeds:  first, a deed to ourselves 
as individuals as tenants by the entirety, and, second, a deed from 
ourselves to our joint trust.  Will we pay conveyance taxes on both 
conveyances?

A: NO.  Conveyances taxes must be paid upon recording of the first deed 
placing you and your husband on title as tenants by the entirety.  The 
second deed should be exempt from conveyance taxes because it is a 
transfer to your revocable living trust.  HRS § 247-3 (14).

Q: I am in the process of setting up an estate plan with my attorney.  
In the meantime, I am recording a quitclaim deed for a timeshare 
interest I own to my nephew, which is to be effective upon my death, 
under the new Hawaii law that allows me to do so.  Will I need to 
sign a Conveyance Tax Certificate and pay conveyance taxes to the 
Bureau of Conveyances when I record that deed?

A: NO.  The State of Hawaii does not collect conveyance taxes or require 
a Conveyance Tax Certificate for “documents that conform to the transfer 
on death deed as authorized under chapter 527, HRS.”  HRS § 247-3 
(17).  Please note that because this is a new law, it is still unclear how 
conveyance tax must be paid by your nephew when title is transferred 
upon your death.
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